U Banjaluci počeli pregovori Dodika i Osmorke: Tajni sastanak o javnim poslovima

Vijesti 10. dec 202212:03 3 komentara
Twitter

U Banjaluci je počeo sastanak o uspostavi vlasti na nivou Bosne i Hercegovine između predstavnika stranaka Osmorke i SNSD-a.

Lokacija i termin sastanka drže se u strogoj tajnosti, iako će na njemu biti riječi isključivo o javnim poslovima i raspodjeli javnih resursa.

Čemu mistifikacija pitanje je koje se nameće i zbog toga što je sam sastanak u dva navrata, javno, najavljivao sam Milorad Dodik. Juče posljednji put, nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, najavljujući da će mediji biti obaviješteni o svemu.

Nakon jučerašnje konferencije za medije, dalo se nagovijestiti da će na današnjem sastanku prije svega biti riječi o tačkama koje bi mogle da okupe “Osmorku” i SNSD, te o uslovima za saradnju. Sam Milorad Dodik rekao je da ne očekuje da se danas u Banjaluci razgovara i o raspodjeli resora unutar budućeg Savjeta ministara, ponavljajući da SNSD i dalje očekuje mjesto šefa diplomatije.

Naglasio je da će eventualni dogovor zavisiti od toga hoće li se odblokirati projekti važni za Republiku Srpsku.

“To su Buk Bijela, to je aerodrom Trebinje, to je svakako gas koji treba da prođe. Od tih garancija koje ćemo dobiti zavisiće i naše krajnje opredjeljenje. Ako nema deblokade mi nećemo ići u vlast. Što da tamo sjedimo ako predstavljamo ikebane”, rekao je juče Dodik.

Dan poslije, ključno je pitanje zašto je sve stroga tajna, ako je samo dan ranije sve bilo transparentno. Dok se to pitamo, možemo čitati i intervju Nermina Nikšića, lidera SDP-a Bosne i Hercegovine za Večernji list, izdanje za Bosnu i Hercegovinu.

Šta je posrijedi?

Dok uvjerava u brzo formiranje vlasti i visok stepen povjerenja među strankama članicama nove većine najavljuje i da bi ključne tačke oko kojih bi se mogla postiči saglasnost trebao biti evrospki put, “jer Evropska unija očekuje od Bosne i Hercegovine ubrzano formiranje vlasti i rješavanje problema i zadataka koje stoje na tom putu”.

U istom intervjuu Nikšić se pohvalio i dobrom saradnjom sa Dodikom u vrijeme dok je bio premijer Federacije Bosne i Hercegovine, “iako je često kritikovao njegove stavove”.

Da li je preduslov za mirenje stavova sjedanje za isti sto, ali isključivo iza strogo zatvorenih vrata pitanje je koje se takođe nameće. Naši izvori kažu da je volja domaćina, odnosno lidera SNSD-a, da se sve drži u tajnosti te da je oni poštuju. Ni termin, ali ni lokaciju ne odaju, uz opasku da je liderima stranaka “Osmorke” rečeno da će ih na ulazu u Banjaluku sačekati pratnja uz koju će stići do lokacije na kojoj će razgovarati sa Dodikom na sastanku koji ne bi trebao trajati duže od dva sata.

Interesantno je i to da bi SNSD medijima trebao distribuisati izjave lidera nakon sastanka, što je takođe neuobičajeno.

Stiče se utisak da je posrijedi pokušaj stroge kontrole moguće štete, od strane prije svega SNSD, ali i nastojanje da se izbjegnu potencijalna neugodna pitanja. Razlog za takvu odluku, prije svega, treba tražiti u datumu. Danas je 10. decembar, dan kada ističe rok za vraćanje nadležnosti i sprovođenje odluka Narodne skupštine Republike Srpske koja je Vladi, kroz zaključke, naložila da povuče sve nadležnosti koje su ranije date za formiranje institucija poput Oružanih snaga, Uprave za indirektno oporezivanje, Visokog sudskoj i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine itd.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare