Džaferović: Želimo da na ovaj način očuvamo dostojanstvo i ponos svoje domovine

Vijesti 15. dec 202009:40 > 09:45
N1

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su danas sastanak sa minsitrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim koji se nalazi u posjeti BiH.

“Želimo da na ovaj način očuvamo dostojanstvo i ponos svoje domovine BiH. Ruska Federacija je velika država, svjetska sila, BiH nije svjetska sila, ali je veoma važna država u svijetu. Imamo svoj ponos i želimo da kažemo šta mislimo u datom trenutku. Rusija poštuje Dejtonski mirovni sporazum, ali izjave koje su jučer date na pres-konferenciji od strane ministra Lavrova, govore nam nešto drugačije”, naveo je Džaferović.

Poručio je da poštovati Dejtonski mirovni sproazum znači poštovati sve njegove anekse.

“Prva stvar koja se navodi u sporazumu je država BiH, njen kontitunitet, institucije, njena zastava i grb. To se mora poštovati, to jučer nije ispoštovano. Poštovati Dejtonski sporazum znači potštovati svih 11 aneksa. Odlazak OHR-a iz BiH zagovaraju snage koje stalno govore o secesiji. 

Ideja je bila da odemo na sastanak i sve ovo kažemo ili da ne odemo na sastanak. Procijenili smo na kraju da je ovaj postupak jača poruka. Ovo je poruka i našim prijateljima iz Evrope, našim partnerima, da smo mi ponosni ljudi i odlučni. Kada jedanput donesemo odluku u ovoj zemlji, moramo je se pridžavati”, naveo je Džaferović.

Lavrov bi se trebao sastati s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, a planiran je i sastanak delegacija ministarstava ove BiH i Rusije.

U 10:45 sati bit će potpisan Plan konsultacija između Ministarstva vanjskih poslova u Vijeću ministara i Ministarstva vanjskih poslova Rusije za period 2020/2021.

Lavrov se jučer sastao sa Dodikom, nakon čega je poručio “da svaki pokušaj da se ruši Dejton ili da se vrši njegova erozija može dovesti do ozbiljnih posljedica”.

Održao je i sastanak s liderom HDZ-a Draganom Čovićem na kojem je razgovarano o političkoj situaciji u BiH i hitnosti promjene Izbornog zakona BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad