Čarkadžić: Kandidatski status dao bi vjetar u leđa SNSD-u i HDZ-u

Vijesti 22. jun 202210:25 2 komentara
N1

Denis Čarkadžić, politolog, smatra da dobijanje kandidatskog statusa pod okolnostima u koji se trenutno nalazi Bosna i Hercegovina ne bi bilo u interesu države i građana.

Gostujući u emisiji Novi dan, Čarkadžić kaže da dok su na snazi odluke Narodne skupštine Republike Srpske formiranju entitetskog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i vojske, te prijetnje da se oktobarski izbori neće provesti, davanjem kandidatskog statusa EU bi legitimizirala takvo stanje u državi.

“Nakon što se formira vlast na svim nivoima i dok se ne otklone prijetnje iz RS, mislim da nikakvog smisla nema da dobijemo kandidatski status”, istakao je.

Navodi da su krivci za sve blokade u BiH u protekle dvije godine SNSD i HDZ BiH.

“Zamislite da nam daju kandidatski status. Te snage bi dobile vjetar u leđa i dobile bi izbore na osnovu kandidatskog statusa”, kazao je.

Prema njegovim riječima, bez obzira na nekonzistentne poruke iz Brisela, BiH je potrebno ono što piše u 14 prioriteta.

“U ovom momentu, kandidatski status ne bi nam ništa dobro donio”, kazao je.

Je li Bosna i Hercegovina zaboravljena na evropskom putu?

Komentirajući sastanak lidera u Briselu, Čarkadžić smatra da je ono što je usvojeno afirmativno, ali je skeptičan da bi se to moglo provesti.

“Dobra je stvar što je usvojeno da nakon što se formira vlast nakon izbora da će se krenuti u razgovore o bilo čemu. A znamo kako se jedan dio političkog establišmenta odnosi prema potpisanim sporazumima, pa i odlukama sudova”, kazao je.

Ističe da se stvarna politika Milorada Dodika mogla vidjeti nekoliko dana nakon briselskog sastanka u Moskvi.

“Mislim da će se teško moći vratiti na bilo koji drugi kolosijek. Jučer je izjavio da ako ne dobijemo kandidatski status da potpisani papir u Briselu ne važi. Nisam se ni nadao da će Dodik za ozbiljnosti pristupiti implementaciji onoga što je dogovoreno u Briselu”, kazao je.

Ukrajina bliža EU od BiH?

Smatra da je potpisani dokument validan, bez obzira što lider HDZ-a BiH Dragan Čović nije prisustvovao sastanku koji je inicirao premijer Hrvatske Andrej Plenković, iako je bio u Briselu.

“To što je Čović bio odsutan to je njegov problem. To je i jedan politički šamar Plankoviću”, kazao je Čarkadžić, dodajući da ako i bude bilo opstrukcija u implementaciji izbornih rezultata misli da će se to riješiti.

“Ko najavljuje probleme, mislim da će imati probleme”, istakao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare