UŽIVO: Ukupno 11 zaraženih u BiH, broj zaraženih u Hrvatskoj porastao na 27

Vijesti 12. mar 202007:00 > 21:18
Pixabay

Dvije osobe sinoć su primljena na Kliniku za infektivne bolesti Univerzitetske kliničke bolnice Mostar pod sumnjom da su zaražena virusom korona. Prema posljednjim informacijama, u Bosni i Hercegovini jedanaest osoba je zaraženo korona virusom. U svijetu je zaraženo 126.380 ljudi. Umrlo je 4.624 osobe, a ozdravilo ih je 68.313.

21:05 Broj zaraženih korona virusom u Hrvatskoj porastao na 27

21:01 Meteorog Nedim Sladić pojasnio je kakve vremenske prilike “pogoduju” virusu.

20:48 Federalna uprava za inspekcijske poslove je u vršenju pojačanog inspekcijskog nadzora na Međunarodnom Aarodromu Sarajevo u prethodnom periodu angažovala dodatnih šest uposlenika kako bi svi putnici koji dolaze iz Njemačke, Španije, Francuske, Italije, Irana, Kine i Sjeverne Koreje što brže i efikasnije prošli obaveznu sanitarnu kontrolu, popunili sanitarni upitnik, zaprimili rješenje o ograničenom kretanju i izolaciji, te bili stavljeni pod zdravstveni nadzor.

Opširnije OVDJE.

20:34 Škrbić: Najvažnija stvar je odgovoran odnos svakog pojedinca

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci i bivši ministar zdravlja RS, za N1 je govorio o novim mjerama Kriznog štaba u Banjaluci povodom korona virusa.

20:27 Apel i molba iz Banjaluke građanima zbog testiranja na korona virus

20:12 Suspenduju se sve sportske manifestacije u BiH i svijetu zbog korona virusa

19:52 U Italiji je od posljedica zaraze novim tipom koronavirusa umrlo još 189 osoba, čime je ukupan broj žrtava povećan na 1.016.

Generalni direktor Civilne zaštite Angelo Borrelli na dnevnoj konferenciji za medije održanoj u Rimu, saopćio je posljednje podatke u vezi sa situacijom nastalom nakon pojave koronavirusa.

19:22 Glavna zadaća nadležnih: Prepoznati, izolirati, liječiti

19:23 Kako o korona virusu razmišljaju građani Sarajeva, Banjaluke, Tuzle i Mostara

19:08Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu potvrđena je još jedna oboljela osoba novim korona virusom hospitalizirana u Sisku. Radi se o osobi koja je došla iz Italije gdje je radila. Osoba se sama prijavila graničnom policajcu te je sve dalje odrađeno prema protokolu struke.

18:56 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je danas da je u samoizolaciji, nakon što se kanadski premijer Justin Trudeau samoizolirao zbog straha od korona virusa.

Danas smo se vratili sa puta. Ukoliko bude potrebe, uraditi ćemo potrebne pretrage i postupati po preporukama koje su izdate od strane nadležnih institucija. U samoizolaciji smo dok ne uradimo testove”, kazao je Komšić.

Detaljnije OVDJE. 

18:44 Šta do sada znamo o korona virusu? Pogledajte video.

18:35 Portparol Ministarstva zdravstva FBiH Zlatan Peršić i dr. Adem Zalihić iz Kriznog štaba KS gostovali su u programu N1 gdje su govorili o mjerama koje se koriste u borbi protiv korona virusa.

“Moramo reći građanima da očekujemo širenje virusa i širenje u zajednici. ovakve mjere su usmjerene na to da preveniramo i da se suzbije širenje, da ga možemo koliko-toliko ograničiti. Moramo što prije otkriti slučaj i poduzeti sve mjere”, kazao je Peršić.

Integralni tekst pročitajte na OVOM linku. 

18:29 Kanadski premijer Justin Trudeau samoizolirao se zbog straha od korona virusa, saopćeno je iz njegovog ureda. Supruga Trudeaua, Sophie Gregoire-Trudeau, počela je pokazivati blage simptome bolesti u srijedu navečer, nakon što je prirustovala skupu u Velikoj Britaniji.

Opširnije OVDJE. 

17:51 Obustavlja se nastava u HNK

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK sukladno zapovijedima Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, donio je odluku o obustavi nastave u HNK.

Opširnije OVDJE.

17:07 Mjere zabrane ulaska u BiH i za osobe iz Francuske, Njemačke i Španije

Preduzimaju se mjere zabrane ulaska u Bosnu i Hercegovinu za državljane iz Kine, Italije, Irana, Južne Koreje, Francuske, Njemačke i Španjolske, kao i za ostale strane državljane koji su boravili u posljednje vrijeme u navedenim zemljama, potvrdila je za N1 portparolka Granične policije Franka Vican.

17:06 Vlada Srbije danas je, kao jednu od novih mjera u suzbijanju širenja virusa korona, donijela odluku o privremenom zatvaranju 44 granična prelaza za drumski, željeznički i riječni saobraćaj prema Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i BiH.

17:01 Čelnik ureda za odnose s javnošću u iranskom ministarstvu zdravstva saopćio je u četvrtak da je 10.075 ljudi u toj zemlji zaraženo koronavirusom i 429 je preminulo u epidemiji. 

Opširnije OVDJE. 

16:55 Zvijezda Utah Jazz NBA ekipe, Donovan Mitchell pozitivan je na korona virus, javlja NBA insider i dobro obaviješteni novinar ESPN-a, Adrian Wojnarowski. 

Detaljnije OVDJE. 

Reuters

16:15 Pet novih slučajeva korona virusa potvrđeno u Hrvatskoj. Opširnije OVDJE.

15:53 Nakon što su odgođene utakmice omladinskih, ženskih i futsal takmičenja, Komitet za takmičenje Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) je na novoj telefonskoj sjednici održanoj danas donio odluku da se do daljnjeg odgode i utakmice BH Telecom Premijer lige i Kupa BiH, saopštili su iz N/FS BiH.

Detaljnije OVDJE. 

Nakon Juventusovog braniča Daniele Ruganija, napadač Sampdorije Manolo Gabbiadini je pozitivan na testu za korona virus.

Kako je rečeno, Gabbiadini je smješten u izolaciju nakon što se test pokazao pozitivnim.

Ovo je drugi potvrđeni slučaj korona virusa među fudbalerima koji nastupaju u Seriji A, a situacija se mijenja na svjetskom nivou iz sata u sat.

15:18 Federalni krizni štab: Obustaviti rad vrtića u trajanju od najmanje 15 dana

Cijeneći trenutnu epidemiološku situaciju u svijetu i Bosni i Hercegovini, uzimajuću u obzir činjenicu da se situacija svakodnevno mijenja vezano za širenje korona virusa, te da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva uputio je danas novu pooštrenu naredbu prema kriznim stožerima kantonalnih ministarstava zdravstva, prenosi Anadolija.

Brojna ograničenja i zabrane u Banjaluci zbog korona virusa. VIŠE OVDJE. 

14:48 Slovenija u četvrtak proglašava epidemiju koronavirusa, a prema podacima u Sloveniji su zaražene 82 osobe, 25 više nego jučer, potvrdila je vlada u Ljubljani.

Proglašenje epidemije i novi podatak o broju oboljelih iznijeli su na sjednici slovenske vlade premijer Marjan Šarec i ministar zdravstva Aleš Šabeder. Opširnije OVDJE. 

14:26 Danska, koja ima 514 potvrđenih slučajeva korona virusa, u četvrtak je praktično blokirala život u zemlji. Sve škole, javne i privatne, i vrtići bit će zatvoreni od ponedjeljka, iako su brojni učenici već ostali u kućama.

Svi javni službenici koji ne obavljaju dužnosti od ključnog značaja dobili su naređenje da ostanu u kućama naredne dvije sedmice.

14:20 Vodstvo košarkaške ABA lige odlučilo je prekinuti natjecanje u ABA ligi, ABA 2 ligi i U-19 ABA ligi zbog širenja koronavirusa.

Opširnije OVDJE. 

14:16 Mjesta za paniku nema, ali je nužan pojačan oprez svih nas. Zato vas pozivam da pratite i strogo se pridržavate naredbi, uputstava i preporuka kriznih štabova, nadležnih ministarstava i stručnih medicinskih timova, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u poruci građanima u povodu proglašenja pandemije koronavirusa.

Detaljnije na OVOM linku. 

13:51Pandemija korona virusa je “savladiva” rekao je danas šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na sastanku sa predstavnicima zemalja članica u sjedištu te specijalizovane agencije UN u Ženevi.

“Radi se o savladivoj pandemiji”, rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus dodajući da se ne može boriti protiv virusa ako se ne zna gdje se nalazi.

“To znači treba uvesti snažan nadzor da bi se pronašao, izolovao, testirao i liječio svaki slučaj da bi se prekinuli lanci prenosa”, rekao je šef WHO diplomatama.

13:30Ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipche najavio je danas zabranu svih javnih i privatnih okupljanja i ograničavanje rada kafića i restorana do 18:00 sati.

Na konferenciji za novinare on je rekao da će u toku dana vlada razmatrati predlog Komisije za zarazne bolesti o uvođenju rigoroznih mjera koje previđaju da se zabrane sve kino projekcije, pozorišne predstave i koncerti i zatvore sportske dvorane i teretane.

“Predlažemo da kafeterije i restorani rade skraćeno do 18:00 sati i da kapacitet bude prepolovljen da bi se zadržao razmak od metar, dva među prisutnima”, rekao je Filipche i potvrdio da će nove mere važiti i za kazina i kladionice.

13:20 – Miralem Pjanić, fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine, oglasio se danas iz karantina u kojem je nakon što je korona virusom zaražen njegov saigrač iz Juventusa Daniele Rugani.

“Moralo je sve postati veliko i glasno da bi shvatili da smo pogriješili. Ne pravimo iste greške, slušajte one koji su iskusni u ovakvim situacijama”, napisao je Pjanić na društvenim mrežama iz karantina u kojem boravi sa saigračima iz torinskog Juventusa.

Anadolija

Opširnije na linku.

13:05Mitropolija crnogorsko primorska saopštila je da će se, u skladu sa hrišćanskom vjerom i predanjem, odgovorno postaviti prema daljoj zdravstvenoj situaciji u Crnoj Gori i preporukama stručnih zdravstvenih organa.

“U molitvama i usrdnim moljenjima (litijama) koje se redovno organizuju povodom virusa i epidemije bezakonja koja nas je snašla ugrožavajući naše vjerske i građanske slobode, pridružićemo u narednom periodu i molitve protiv stvarne zdravstvene prijetnje za građane Crne Gore i cijelog svijeta – takozvanog korona virusa”, saopšteno je iz mitropolije.

12:55Broj respiratora u Srbiji tretira se kao državna tajna, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić i dodala da je tako u svim državama. Nabavka novih aparata za ventilaciju pluća je da bi sistem bio “200 posto siguran”, istakla je ona.

Upitana koliko Srbija ima respiratora, premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije odgovorila: “Ja vam kažem da ima dovoljno”.

Isto je jučer na konferenciji rekao i predsjednik Aleksandar Vučić, da bi Ministarstvo zdravlja kasnije raspisalo hitnu nabavku 15 respiratora. Premijerka objašnjava da se nabavka odvija za svaki slučaj, a ne zato što ovih aparata nema dovoljno.

12:34Koliki je iznos direktnih i indirektnih šteta zbog korona virusa u BiH, posebno kada je u pitanju poslovanje kompanija, još se sa sigurnošću ne zna precizno, ali prema preliminarnim pokazateljima zasigurno je da će pojedine industrije, kao što su turizam, transport i prerađivačka industrija, zabilježiti lošije poslovne rezultate u odnosu na isti period prethodne godine.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, a kada su u pitanju tržišta, izvoz iz Bosne i Hercegovine u Kinu i dalje bilježi rast od 5,5 posto, a u padu je uvoz za 4,5 posto.

12:23 – Real Madrid je na zvaničnoj stranici objavio kako je igrač košarkaškog tima ovog kluba pozitivan na korona virus. Iz madridskog velikana su kazali kako su zbog ovog slučaja u karantini poslani i košarkaški, ali i nogometni tim zato što su “koristili zajednički prostor za vježbanje”.

Više OVDJE.

12:08 – U Beču je zabilježen prvi smrtni slučaj od posljedica korona virusa.

Iz Odjela za medicinsku krizu Beča potvrđeno je da je 69-godišnja osoba liječena na posebnom odjelu u bolnici “Kaiser Franz Josef”. Vratila se prošlog mjeseca sa odmora u Italiji.

11:57 – Shodno jučerašnjoj odluci Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona, načelnik Općine Žepče Mato Zovko potpisao je danas odluku o obustavljanju nastavnog procesa i na području te općine.

Odluka stupa na snagu danas, ali žepački osnovci i srednjoškolci na nastavu neće dolaziti od sutra, dok su u ostalim općinama i gradova u tom kantonu đaci i studenti već danas ostali kod svojih kuća.

11:50 – Naučnik Igor Rudan na Facebooku je objavio zanimljiv post u kojem je, između ostalog, kazao kako je Hrvatska mogla postati “svjetski prvak” u borbi s COVID-19.

“Za manje od dva mjeseca mi bismo mogli proglasiti Hrvatsku coronavirus-free zonom. Ukupan broj slučajeva vjerojatno ne bi prešao 1.000, a broj umrlih bio bi doista vrlo malen”, napisao je Rudan. Ali…

Više OVDJE.

11:36 – Kamioni iz Bosne i Hercegovine, koji prevoze robu u Italiju i iz te države, zaustavljeni su u Hrvatskoj što može nanijeti veliku štetu privredi, izjavio je za N1 portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

Opširnije na ovom linku.

11:08Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) u četvrtak je izdala saopštenje u kojem navodi da se privremeno prekidaju sva takmičenja pod njezinom ingerencijom, počevši od petka, 13. marta.

10:57Sve odgojno obrazovne ustanove u Sloveniji bit će zatvorene od ponedjeljka zbog širenja korona virusa, objavio je u četvrtak na Twitteru slovenski premijer Marjan Šarec.

“Ministarstvima za zdravlje i za obrazovanje naredio sam da pripreme sve što je potrebno da se s ponedjeljkom zatvore sve odgojno-obrazovne ustanove. To je zahtjevna mjera s mnogim posljedicama, ali nužna u sadašnjoj situaciji”, naveo je Šarec.

10:40 – Možda provodite više budnih sati na radnom mjestu nego u vlastitom domu, no kad ste posljednji put doista očistili svoje radno mjesto?

Uredi pružaju stotine mikroskopski malih i ne tako malih utočišta za viruse i bakterije poput utora na tipkovnicama, prekidača za svjetlo, gumba na liftu ili ručke na zajedničkom hladnjaku, podsjeća CNN.

Novi korona virus prenosi se s čovjeka na čovjeka, pa dodirivanje zaraženih površina može biti jedan od načina prijenosa.

No nemojte odmah pojuriti na bolovanje – stručnjaci iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti imaju savjete kako primjereno dezinficirati radna mjesta kako biste tijekom pandemije ostali zdravi, a vaše radno mjesto čisto.

Opširnije OVDJE.

10:20 – Nastava u školama u Srednjobosankom kantonu (SBK) bit će obustavljena u petak ili ponedjeljak, rečeno je na današnjoj sjednici Vlade SBK.

Ministar zdravstva Anto Matić kazao je da je ovu odluku jutros donio Krizni stožer SBK, na temelju preporuke s federalne razine, te da će nastava biti obustavljena na 15 dana.

O terminu obustave nastave, škole će obavijestiti kantonalno Ministarstvo obrazovanja.

Više na ovom linku.

10:15Rukovodstvo Fudbalskog saveza BiH danas je zvanično uputilo dopis UEFA-i u kojem traže da se odgodi utakmica baraža za plasman na EURO 2020, između selekcija BiH i Sjeverne Irske, koja prema kalendaru takmičenja treba da se igra 26. marta u Zenici.

U dopisu je, između ostalog navedeno, da situacija sa širenjem korona virusa u BiH ima tendenciju da postane mnogo ozbiljnija, te da su relevantne institucije na državnom nivou već poduzele odgovarajuće mjere. Te mjere obuhvataju zabranu javnih okupljanja, održavanje sportskih događaja, kao i zabranu ulaska u zemlju za građane Italije, Njemačke, Francuske, Španije, Irana, Koreje i Kine.

N/FS BiH dalje obavještava UEFA-u da svi državljani BiH koji dolaze iz navedenih područja, moraju biti u obaveznom 14-dnevnom karantinu, kao i u samoizolaciji ako dolaze iz drugih područja u kojima se pojavio Covid-19.

10:09Evropska unija danas će procijeniti situaciju poslije odluke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da zabrani Evropljanima ulazak u SAD kako bi spriječio širenje novog korona virusa.

“Treba izbjeći ekonomske poremećaje”, napisao je danas predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel na Twitteru nekoliko sati nakon što je Trump objavio da na 30 dana zabranjuje ulaz u SAD svim strancima koji su nedavno boravili u Evropi.

10:00 – Specijalista interne medicine Jasmina Ćorović – Kuburović u programu N1 dala je korisne savjete kako ojačati imunitet i zaštititi zdravlje u vrijeme korona virusa i virusa sezonske gripe.

Više čitajte OVDJE.

N1

9:30Osam je potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom u entitetu Republika Srpska, kazao je danas resorsni ministar Alen Šeranić. U Federaciji BiH su ranije potvrđena tri slučaja čime su ukupan broj zaraženih u Bosni i Hercegovini povećao na 11.

9:06 – Vrhunac izbijanja korona virusne bolesti (COVID-19) u Kini je završen, izjavio je u četvrtak glasnogovornik Nacionalne zdravstvene komisije.

Ovu vijest pod oznakom ‘hitno’ objavila je Xinhua.

Više od 126.000 ljudi zaraženo je korona virusom širom svijeta, dok su 4.624 osobe preminule.

Više pročitajte OVDJE.

9:00 – Od danas je na dvije sedmice obustavljena nastava u svim školama i na fakultetima u Federaciji Bosne i Hercegovine, odlukom kriznog štaba u cilju sprečavanja širenja korona virusa. Stručnjaci koji su gostovali u Novom danu poručili su da je situacija pod kontrolom, a da su svi zaraženi pacijenti dobrog zdravstvenog stanja.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić je izjavio kako su u Zeničko-dobojskom kantonu spremno dočekali korona virus i da su spremni da reaguju i ubuduće. Istakao je kako je realno očekivati da će se broj osoba koje su pod nadzorom povećati, ali da trebaju svojim mjerama i postupcima smanjiti broj oboljelih.

“Najveći problem korona virusa je brzo širenje i ako se istvoremeno pojavi veći broj pacijenata koje treba u kratkom periodu zbrinjavati. Doći će do povećanja broja oboljelih, ali spremni smo na to i znat ćemo odgovoriti zadatku”, rekao je Jupić za N1.

8:44 – Panika i u Crnoj Gori. Police trgovina gotovo su poluprazne u četvrtak jer je stanovništvo počelo praviti zalihe u strahu od mjera koje bi vlada mogla poduzeti protiv korona virusa iako još nijedan slučaj nije zabilježen u toj državi.

Više OVDJE.

N1

8:35 – Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović gostovao je u Novom danu N1 televizije gdje je komentarisao lažnu vijest, koja se proširila društvenim mrežama, da će cijeli Zagreb biti stavljen u karantenu.

“Ima neodgovornih ljudi, koji ovu situaciju koriste da proizvode paniku. Neće im uspjeti. To je kazneno djelo. Naložio sam policiji da se takvim stvarima posebno pozabave još od ranije. Štab redovito komunicira s cijelom javnošću, putem medija. Zahvaljujem se svim medijima što ovu situaciju prati na odgovoran način. Zahvaljujem se i svim ljudima u Hrvatskoj koji su odgovorni i prate upute Štaba”, rekao je Božinović

Više možete pročitati na ovom linku.

8:21U Srbiji je do jutros u 8 sati registrovano ukupno 19 potvrđenih slučajeva korona virusa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srbije.

Od posljednjeg izvještaja do jutros u 8 sati, testirani su uzorci devet osoba od kojih je jedan bio pozitivan i osam negativnih na novi korona virus.

8:14Internacionalni Festival “Sarajevska zima” povodom proglašene pandemije i preporuka nadležnih bosanskohercegovačkih institucija i u dogovoru sa umjetnicima i suorganizatorima, odgađa sve pripremljene i predviđene performanse, koncerte, filmske i pozorišne predstave do 31. marta.

8:01 – Grčka je jutros prijavila prvi smrtni slučaj od virusa korona i u pitanju je šezdesetšestogodišnji mušlarac koji se krajem februara vratio sa hodočašća u Izraelu i Egiptu.

U saopštenju grčkog Ministarstva zdravlja navodi se da je preminuli imao i druge zdravstvene probleme. U Grčkoj je potvrđeno 99 zaraženih od virusa korona.

Više pročitajte OVDJE.

7:46Srbija od danas zatvara više graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom, što je jedna od mjera koju ta zemlja provodi u cilju sprečavanja širenja korone virusa. Mjera se primjenjuje jutros od 7 sati.

Iz Granične policije BiH rekli su za N1 da su obaviješteni o mjerama susjeda, te da se radi o prijelazima Badovinci – Popovi, Jamena – Donje Crnjelovo, granični prijelazi za pogranični promet Mokronozi i Carevo Polje, granični prijelaz Zvornik (Stari most), željeznička stanica Brasina u unutrašnjosti teritorije Srbije te granični prijelaz Skelani – Bajina Bašta.

Google Maps screenshot

7:39 – Jučer poslijepodne Nacionalni stožer izvijestio je o tri nova slučaja zaraze u Hrvatskoj. Radi se o osobama koje su došle iz Austrije i Njemačke i sve su hospitalizirane u Zagrebu.

Kako doznajemo, jedna od tri osobe je žena koja se vratila iz Njemačke, a čija kćer ide u jednu zagrebačku osnovnu školu. Škola nije zatvorena, a djevojčica je poslana u izolaciju.

Jutros je ministar Beroš za N1 rekao kako je djevojčica tijekom noći testirana na korona virus te da je nalaz negativan. Više čitajte OVDJE.

7:22 – Vlada Kosova je odlučila da zatvori sve javne i privatne škole i vrtiće do 27. marta kao preventivu od korona virusa, zbog čega je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju.

Na hitnoj sednici Vlade sinoć su usvojene preventivne mjere za zaštitu od korona virusa koje je predložio ministar zdravlja Arben Vitia, a nakon što se ovaj virus proširio u susjednim zemljama.

Ministar Vitia je istakao da na Kosovu nema zaraženih korona virusom, ali kako je Svjetska zdravstvena organizacija jučer proglasila pandemiju korona virusa i Kosovo je odreagovalo.

7:16 – Premijer Italije Giuseppe Conte uveo je nova ograničenja u zemlji nakon najvećeg porasta broja žrtava na dnevnom nivou.

On je u televizijskom obraćanju rekao da sve radnje biti zatvorene, osim supermarketa, prodavnica hrane i apoteka, kao i da kompanije moraju da zatvore svoja odjeljenja koja nisu ključna za proizvodnju.

Više čitajte OVDJE.

7:15 – Talijanski nogometni prvak Juventus objavio je na svojim službenim stranicama da je branič Daniele Rugani pozitivan je na koronavirus.

Iz torinske “Stare dame” su poručili kako 25-godišnji Rugani nema nikakve simptome, ali je pozitivan na virus COVID-19.

Rugani, koji je ove sezone upisao sedam nastupa u Serie A, sada je u karanteni u nastojanju da se smanji rizik od prenošenja virusa na ostale igrače.

Reuters

7:13Zvaničnici NBA lige su donijeli odluku o prekidu sezone u najjačkoj košarkaškoj ligi svijeta, nakon što je testiranjem potvrđeno da je centar Utah Jazza Rudy Gobert pozitivan na korona virus.

Neposredno pred meč Oklahoma City Thundera i Utah Jazza u Chesapeake Energy Areni pojavile su se informacije da će Gobert najvjerovatnije propustiti meč jer “pokazuje simptome gripe”.

Nedugo zatim, manje od sat vremena pred početak utakmice, javljeno je da će francuski internacionalac biti podvrgnut testiranju na korona virus zbog spomenutih simptoma koje je pokazivao.

7:07 – Američki predsjednik Donald Trump objavio je večeras nove restrikcije prema putovanjima na relaciji Evropa – SAD, kao način borbe protiv širenja korona virusa.

Trump je u TV obraćanju kazao da će sva putovanja iz Evrope prema SAD-u biti obustavljena na period od 30 dana.

Dodao je da se “jaka, ali neophodna” ograničenja neće odnositi na Veliku Britaniju, gdje je do sada potvrđeno 460 slučajeva zaraze virusom.

7:05Američki glumac i oskarovac Tom Hanks i njegova supruga, glumica Rita Wilson, pozitivni su na korona virus, objavio je Hanks u srijedu na društvenim mrežama.

Hanks je na Twitteru napisao da su se on i supruga na korona virus testirali u Australiji gdje radi na filmu nakon što su osjetili umor i bol s blagom vrućicom.

“Osjećali smo se malo umorno, kao da imamo prehladu i bolove… Da budemo jasni, kao što se trenutno preporučuje, testirali smo se na korona virus i utvrđeno je da smo pozitivni”, napisao je Hanks.

7:01 – Dvije osobe sinoć su primljena na Kliniku za infektivne bolesti Univerzitetske kliničke bolnice Mostar pod sumnjom da su zaražena virusom korona. Prva osoba, koje je nedavno bilo u kontaktu sa osobama iz Italije, samo je došlo na Odjeljenje hitne pomoći Doma zdravlja Mostar odakle su ga prevezli na Kliniku za infektivne bolesti.

Drugi primljeni pacijet je naknadno u Bolnicu dovezen posebno pripremljenim vozilom Hitne pomoći i uz nadzor osoblja pod zaštitnom opremom, javlja portal “Bljesak.info”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad