U BiH registrovano 190 zaraženih osoba, Komšić završio samoizolaciju

Vijesti 26. mar 202007:03 > 22:51
REUTERS/Mussa Qawasma

U Bosni i Hercegovini je danas potvrđeno ukupno 190 slučajeva zaraze korona virusom. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izašao je iz samoizolacije u koju je pristupio nakon povratka iz radne posjete Kanadi.

22:51 Skoro stopostotnom većinom glasova Evropski parlament usvojio je tri zakonodavna prijedloga Evropske komisije za saniranje posljedica pandemije virusa COVID-19 u državama članicama Evropske Unije i zemljama kandidatima za članstvo.

Više čitajte OVDJE.

22:39 Ambasada Srbije u Podgorici saopštila je da Srbija nikada nije zaplijenila respiratore za Crnu Goru. U reagovanju se navodi da je takvim medijskim navodima “nanijeta velika šteta istini, Srbiji, svim njenim građanima i njenoj Ambasadi u Crnoj Gori”.

22:26 Maloprije smo dobili informaciju da je Federalni štab civilne zaštite donio odluku da se bh. državljani koji će sutra doći letom iz Italije smjeste u Drugi, Četvrti i Sedmi paviljon studentskog naselja Bjelave. Ovakav potez države, Kriznog štaba FBiH i Studentskog Centra je krajnje bezobrazan i ad hoc rješenje, koje je doneseno bez ikakve konsultacije sa studentima, kazao je za N1 Kenan Velagić iz Udruženje studenata SC Sarajevo.

Reuters

22:05 Vodstvo hrvatskog fudbalskog prvaka Dinama uručilo je otkaz cijelom štabu trenera Nenada Bjelice.

Razlozi ove iznenadne čistke još uvijek nisu poznati, međutim čini se kako su Bjeličini najbliži suradnici dobili otkaz jer nisu pristali na smanjenje plata.

Dinamo je zbog pandemije korona virusa u utorak odlučio smanjiti plate igračima, stručnom štabu i članovima radne zajednice u periodu od sljedećih šest mjesec. Svi u klubu su pristali na rezanje prihoda osim prve momčadi i štaba.

21:50 Pogledajte naš Dnevnik u 19 sati.

21:40 U četvrtak u poslijepodnevnim satima u Slavonskom Brodu preminula je žena (1955.) koja je bila pozitivna na korona virus, objavio je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

REUTERS/Antonio Bronic

21:36 Odmah po dobijanju prvih saznanja o tome da je kod jedne stanovnice Vogošće utvrđeno da je pozitivna na korona virus, Štab civilne zaštite Općine Vogošća je održao vanrednu sjednicu i donio hitne mjere kako bi se suzbilo dalje širenje virusa, saopćeno je iz Općine Vogošća.

Donesena je naredba kojom se stambena zgrada na broju 2 u ulici Samira Gradišića stavlja u potpunu izolaciju počevši od 26. marta 2020.godine.

21:30 Mnogi medicinski radnici u Bosni i Hercegovini vratili su se iz penzije i drugih poslova kako bi pomogli svojim kolegama na prvom liniji odbrane od panedemije korona virusa. Nešto slično uradio je i trener rukometaša iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Beograđanin Aleksandar Radosavljević.

Nekadašnji selektor kadetske reprezentacije Srbije koji u rukometnoj Premijer ligi BiH sa velikim uspjehom vodi ekipu Sloge odlučio je zamijeniti trenerku i sportsku salu bijelim mantilom i pomoći i staviti se na raspolaganje svojim sugrađanima u Gornjem Vakufu – Uskoplju u jeku pandemije.

Zanimljivu priču pročitajte OVDJE.

Facebook/MRK Sloga

21:18 Na simboličan način pružena je podrška stanovništvu Italije koje se bori sa korona virusom. Banjaluka je od večeras u bojama zastave ove zemlje.

21:10 Prijenos novog korona virusa s majke na dijete tokom trudnoće moguć je, premda se rijetko događa, pokazuje studija kineskih naučnika.

21:08 Hrvatska Vlada želi hitnom izmjenom Zakona o elektroničkim komunikacijama omogućiti elektroničko praćenje mobitela građana koji su u samoizolaciji zbog sumnje na korona virus, a krše pravila samoizolacije i izlaze u javnosti i potencijalni su širitelji epidemije.

20:52 Turski ministar Koc: Danas imamo još 1.196 zaraženih i 16 umrlih pacijenata. Time je broj preminulih dostigao 75, a broj zaraženih 3.629.

N1

20:48 Jedna od zaraženih osoba u Širokom Brijegu je osmogodišnja djevojčica, unuka prvozaražene osobe, potvrdio je za N1 Drago MartinoviĆ iz Prava civilne zaštite Široki Brijeg.

20:41 Pulmolog Branimir Nestorović rekao je da se oko 1. maja može očekivati kraj epidemije u Srbiji, dok se vrhunac očekuje za dvije sedmice.

20:40 Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je “moratorijum” na ekonomske sankcije koje pogađaju nekoliko zemalja, među kojima i Rusiju, zbog ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa.

20:25 Broj smrtnih slučajeva od zaraze korona virusom u Velikoj Britaniji u posljednja 24 sata povećan je za 113, čime broj umrlih iznosi 578.

STR / AFP

20:17 Kina je objavila da je privremeno zabranila ulazak u zemlju gotovo svim stranim državljanima, dok pokušava da ograniči broj uvezenih slučajeva korona virusa.

20:03 Prema podacima slovenskih zdravstvenih vlasti od četvrtka u toj je zaraza korona virusom do sada potvrđena kod ukupno 562 osobe, što je za 36 više nego u srijedu, a bilježi se i šesti smrtni slučaj.

20:00 Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović za petak je najavio novu mjeru kojom bi se, uz stroge mjere zaštite od bliskih socijalnih kontakata te posebne protuepidemijske mjere, omogućio rad zatvorenim specijaliziranim dućanima na tržnicama.

Međutim, procijenili smo nakon zatvaranja svih objekata na tržnicama da možemo otvoriti specijalizirane dućane, poput onih koji prodaju mlijeko, meso, jaja, ribarnice, dakle sve ono što je bitno da pomognemo hrvatskoj poljoprivredi“, istaknuo je Božinović.

Ilustracija

19:55 Reporterka N1 iz Banjaluke večeras je javila da je nešto prije 19 sati došlo do incidenta kada je jedan mladić pokušao skočiti sa petog sprata studentskog centra koji se koristi kao izolatorij.

19:50 Nedostatak resursa ili korištenje programa osiguranja nikada ne bi trebalo biti opravdanje za diskriminaciju određenih grupa pacijenata zaraženih korona virusom, poručila je u četvrtak u Genevi grupa od preko 30 stručnjaka Ujedinjenih naroda (UN).

19:39 Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da će Vlada FBiH podržati sve radnike, koji zbog krize izazvane pandemijom ostanu bez posla.

“Razumijem da neki politički i javni djelatnici ne razumiju razliku između pojma otpuštanja i povećanja nezaposlenosti. No vjerujem da građani razumiju tu razliku. Naime, neće ostati bez posla samo oni koju budu otpušteni, već i svi oni koji ostanu bez posla zbog ove krize, a da ih niko nije otpustio. Npr. svi radnici kojima istekne ugovor ili samozaposleni, koji izgube posao, a niko ih nije otpustio, itd”, ističe Novalić.

N1

19:30 Profesor Muhamed Smajlović sa Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kazao je kako se korona virus ne prenosi hranom što je potvrdila i Evropska agencija za sigurnost hrane.

19:21 Osam novih osoba zaraženo je korona vurisom na Kosovu, pa je tako ukupan broj oboljelih 79.

19:09 Sve više radnika u Bosni i Hercegovini dobija otkaze. Sektor ugostiteljstva je najpogođeniji. Više od tri hiljada radnika samo u Federaciji BiH dobilo je otkaz, tvrdi Vlada, međutim Sindikat navodi da je broj otpuštenih mnogo veći.

Šta sa radnicima kada prođe pandemija, pročitajte u priči Semira Mustafića.

18:51 Misija OSCE-a u BiH pohvalila je najnoviju odluku Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, kojom se naređuje momentalno uklanjanje imena i ličnih podataka osoba koje se nalaze u samoizolaciji i uzdržavanje od ovakvih praksi u budućnosti.

Arhiv

18:42 Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović pozvala je građane na odgovorno ponašanje u vezi pandemije korona virusa te im poručila da situacija nije panična, ali da je vrlo ozbiljna.

“Želimo da građani poštuju pravila koje je propisao Krizni štab. Izuzetno je važno da pri dolasku u KCUS i ostale bolničke ustanove pacijenti daju iskrene podatke o tome da li su imali kontakte koji su ih možda ugrozili, gdje su se kretali i tvrdim da neće biti stigmatizirani i da im neće biti odbijeno davanje usluga”, istakla je Izetbegović.

18:33 U Italiji su od posljedica zaraze korona virusom u protekla 24 sata umrle 662 osobe, čime je bilans umrlih porastao na 8.165.

18:26 Potvrđeno je kako je ženska osoba, rođena 1956. godine, iz Vogošće pozitivna na virus korona.

18:10 Dr. Kenan Arnautović je Bosanac sa američkom adresom i velikim autoritetom na polju medicine. U “Danu uživo” govorio je o korona virusu i načinima kako se naučnici i vlast u SAD bore protiv ove pošasti.

18:03 Savjet ministara BiH danas je na telefonskoj vanrednoj sjednici donio Odluku o evakuaciji državljana Bosne i Hercegovine iz Republike Italije i za te namjene odobrio 50 hiljada KM iz tekuće budžetske rezerve, saopćeno je danas nakon sjednice.

N1

18:00 Boračko udruženje “Klis-Buk” uputio je apel vlastima da se, u najkraćem roku, izvrši testiranje članova porodice Hasiba Mustafića, bivšeg člana ovog udruženja, koji je prva žrtva korona virusa na prostoru Hercegovačko-neretvanskog kantona.

17:49 Kantonalna tržišna, turističko-ugostiteljska i sanitarna inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona su u periodu od 19. do 25. marta izvršile 1.290 kontrolnih inspekcijskih nadzora.

U ovom periodu Kantonalna uprava za inspekcijske poslove zaprimila je veliki broj prijava građana o povećanju cijena brašna, ulja, šećera, piletine, voća, dezinfekcijskih sredstava, zaštitnih maski i rukavica, a koje su se uglavnom odnosile na iste privredne subjekte.

17:37 Kod episkopa valjevskog Milutina i dvojice drugih sveštenika te eparhije je potvrđeno prisustvo korona virusa i oni su u KBC “Dr Dragiša Mišović”, u Beogradu, saopštila je danas njihova eparhija.

17:31 Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je kako će Republika Srpska proglasiti vanredno stanje s ciljem lakše procedure na izmjenama zakona, pooštravanja mjera u borbi sa korona virusom i brže pomoći privrednom sektoru.

N1

17:27 Švajcarskoj je danas broj zaraženih od korona virusa prešao broj od 10.000, saopštila je tamošnja vlada i dodala da je u toj zemlji sa 8,5 miliona stanovnika preminula 161 osoba. 

17:22 Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće) održalo je danas telefonsku sjednicu na kojoj su, između ostalog, razmotrena pitanja od važnosti za dalji rad pravosuđa u ovom periodu.

“Vijeće je usvojilo zaključak o pokretanju Inicijative za donošenje interventnog Propisa o privremenim mjerama u pravosudnim organima u Bosni i Hercegovini za vrijeme stanja proglašenja nesreće. Nakon tehničkih korekcija teksta o kojem su članovi Vijeća raspravljali tokom telefonske sjednice, isti će biti dostupan javnosti”, saopštili su iz VSTV-a.

17:15 U funkciji je od danas karantin u Studentskom domu “Nikola Tesla”, a tamo je stigao jedan od ministara u Vladi Republike Srpske Zlatan Klokić.

On je spakovao kofera i, s obzirom da je pozitivan na COVID-19, uselio u dom gdje će provesti dio svoga liječenja . Kako je kazao ministar Klokić, htio je dati pozitivan primjer kako se treba obavljati proces liječenja – dalje od ukućana, u izolaciji, kako se ne bi širila zaraza među najbližima.

FUCZ

17:07 Na današnjoj sjednici FŠCZ donijeta je naredba koja se tiče određivanja prostora za karantin. U njoj se naređuje Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH da hitno pripremi epidemiološki izvještaj i dostavi ga Federalnom ministarstvu zdravstva radi donošenja rješenja o stavljanju u karantin i određivanju prostora za karantin povodom najavljenog dolaska čarter leta iz Rima na Međunarodni aerodrom Sarajevo planiranog za 27. mart 2020. godine.

17:02 SAD je možda u recesiji, a tajming ponovnog pokretanja privrede zavisit će o rezultatima u kontroli širenja korona virusa, izjavio je u četvrtak čelnik centralne banke Jerome Powell.

16:56 U Kantonu Sarajevo je potvrđeno devet slučajeva oboljelih od novog tipa korona virusa, od toga jedan sa smrtnim ishodom, rekao je premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić na trećoj konferenciji za medije Vlade Kantona Sarajevo (KS) i Štaba civilne zaštite KS.

Nenadić je rekao da je evidentirano pet aktivnih klastera u Kantonu Sarajevo.

16:50 Povodom proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa na području Federacije BiH, te u skladu sa prethodnim obavještenjima o skraćenom radnom vremenu poštanskih jedinica, iz JP “BH Pošta” obavještavaju korisnike da može doći do kašnjenja u preuzimanju i dostavi pošiljaka brze pošte.

Vlada KS

16:39 MUP KS danas je izdao novo saopćenje za građane.

“U povodu aktuelne situacije uzrokovane pojavom koronavirusa, obavještavamo sve građane koji imaju potrebu za dolaskom i ulaskom u službene prostorije Uprave policije, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, da prilikom ulaza i boravka u prostorijama moraju imati masku na licu i rukavice na rukama, kao i izvršiti neophodnu dezinfekicju pri ulazu, na način kako će to istima biti omogućeno.

16:36 Dvije osobe iz Gruda, jedna iz Širokog Brijega i Čitluka zaražene su korona virusom.

16:25 Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izašao je iz samoizolacije u koju je pristupio nakon povratka iz radne posjete Kanadi, potvrđeno je u Predsjedništvu BiH.

16:22 “Cijenimo sve napore koji su uložili entitetski štabovi, kao i općinski. U pitanju sigurnosnih struktura smo dobili nešto što je neprocjenljivo, a to je vrijeme. Sada su na ispitu naše bolnice, ljekari i nadamo se apsolutno da će se nositi sa panedmijom koja odnosi živote”, poručio je Radončić.

N1

16:17 “Gradonačelnica Visokog Amra Babić je poslala, moram priznati, jedan od najkonstruktivnijih prijedloga. Elemenat koji tamo dominira je da svi moraju podnijeti teret. Ono što radimo mi kao Federacija treba da radi i kanton i općine. To je jako dobra osnova. Mi ćemo prednjačit, donosit ćemo mjere, a oni treba da ih slijede”, kazao je premijer Novalić.

16:08 New York je novi epicentar korona virusa poslije Kine, pet puta brže se širi u ovom gradu epidemija od ostatka Amerike, što je i razumljivo jer je milionski grad, ali nama, stanovnicima, šokantno je da se tako brzo razvija, rekao je u Novom danu Dejan Jelača, glumac, koji trenutno živi u ovom gradu.

15:59 Fudbalski klub Real Madrid u saradnji sa Visokim vijećem za sport (CSD) Španije pokrenuo je projekat za snabdijevanje i distribuciju neophodnog medicinskog materijala i zaštitne opreme koji će se koristiti u borbi protiv širenja novog korona virusa. U sklopu projekta stadion Santiago Bernabeu će služiti kao veliki medicinski centar, kazali su iz “kraljevskog kluba“.

15:48 Muzičar Đorđe David saopštio je da mu je potvrđeno da je pozitivan na korona virus.

15:40 Broj preminulih osoba od korona virusa u Španjolskoj skočio je u četvrtak na 4.089, što je 19 posto više nego dan ranije, izvijestilo je ministarstvo zdravstva, a brojke zaraženih i umrlih pokazuju danas nešto blaži rast epidemije nego dan ranije.

Anadolija

15:33 Na području grada Banja Luka oko 2.500 osoba se nalazi u izolaciji. Uspostavljena su četiri nova karantina za osobe koje su pozitivne na korona virus i one koje ne poštuju mjeru samoizolacije. Od jutros je obustavljen gradski prijevoz, a uspostavljen je tzv. radnički koridor za osobe koje moraju ići na posao.

Kako je rekao gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, prijevoz za radnike je besplatan i finansira ga Grad.

Naglasio je kako je informacija o potpunom zatvranju grada, koja od jučer kruži među građanima, netačna.

15:28 U Srbiji je preminula sedma osoba od posljedica korona virusa. Registrovana su 73 nova slučaja zaraze, čime se broj potvrđenih slučajeva popeo na 457.

14:54 Vijest koja je juče odjeknula u javnosti je ona o anonimnoj donaciji dvanaest računara za Osnovnu školu “Musa Ćazim Ćatić” u Sarajevu, a profesorica koja je i podijelila tu vijest sa javnosti je razrednica Sabina Džeko koja je za N1 kazala kako nije ni sanjala da će ta priča toliko biti proširena, te da je jednostavno morala podijeliti takvu humanu gestu.

Fena

14:48 “EU i ja kao ambasador smo spremni pomoći BiH sada, kao što smo to činili zadnje dvije decenije i prije par godina za vrijeme velikih poplava 2014. godine. Naša primarna briga je zdravlje građana, ali isto tako pomno pratimo ekonomske posljedice – rekao je Johann Sattler prilikom potpisivanja paketa finansijske pomoći u vrijednosti od dva miliona eura za hitne medicinske potrebe Bosne i Hercegovine u odgovoru na pandemiju virusa “COVID-19”

14:42 Komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala je resorne vlade članica UN-a da hitnim mjerama u okviru borbe protiv širenja korona virusa smanje broj zatvorenika u kazneno-popravnim ustanovama.

14:33 Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula danas je u govoru na plenarnoj sjednici pozdravio finansijsku pomoć zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv korona virusa

14:09 Štab civilne zaštite Konjica uputio je zahtjev nadležnim vlastima za pomoć u borbi protiv širenja korona virusa na području općine Konjic. U apelu su istakli kako nemaju epidemiologa, da već tri dana nemaju potrebnog materijala za uzimanje uzoraka te da nemaju infektivni odjel u Općoj bolnici.

N1

13:59 Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović tvrdi da je otpušteno 4.500 do 5.000 radnika u Federaciji BiH

“Ovo je tek početak, imamo strašnu situaciju koja nas očekuje posebno što se tiče realnog sektora”, kazao je. 

13:29 Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ponovio je apel građanima da ostanu kući i ne krše mjere zabrane kretanja.

Imamo informacije da se određene osobe skupljaju iza zatvorenih vrata u nekim kafićima. Ja sam već kazao, ne znam da li građani žive u BiH ili u nekoj drugoj dimenziji”, kazao je Jusko.

13:28 Postoje “ohrabrujući znaci” usporavanja širenja novog koronavirusa na evropskom kontinentu iako je i dalje situacija ozbiljna, rekao je direktor ogranka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu.

13:27 Branko Drinovac, načelnik sektora uniformirane policije MUP-a HNK kazao je kako je u protekla 24 sata obavljeno 697 kontrola osoba kojima su izdata rješenja o samoizolaciji, a da ih sedam tu mjeru nije ispoštovalo.

Drinovac je rekao kako su danas 84 osobe izašle iz samoizolacije, ali da im stručnjaci iz zdrastva preporučuju da ostanu još 14 dana u kućama.

13:26 Kako bh. dizajneri pomažu u borbi protiv koronavirusa. Gošća Novog dana bila je dizajnerica Ena Dujmović. 

13:10 Prim. dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, kazao je u današnjem obraćanju javnosti kako je jučer testirano 18 ljudi na području tog kantona.

“Što se tiče ljudi koji su smješteni u izolatorij, njih je sedam. Imamo troje na respiratoru i to su teški slučajevi, jednog na kiseoniku i ostali su u poboljšanju”, kazao je.

12:45 U Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u četvrtak je preminula druga žrtva koronavirusa u Hrvatskoj, potvrdio je Hini ministar zdravstva Vili Beroš.

12:37 “Sljedeća dva do tri tjedna su ključna u razvoju situacije u pogledu pojave korona virusa na prostoru FBiH i od svih nas ovisi u kom smjeru će taj proces ići. Ako se budemo odgovorno ponašali, krivulja koja pokazuje razvoj epdiemije biće manja, što znači da će se pojavljivati manji broj slučajeva. To znači da ćemo imati manje opterećenje na zdravstveni sustav i na taj način ćemo izbjeći scenarij kojeg zovemo italijanski, kada je došlo do velikog opterećenja zdravstvenog sustava”, istakao je direktor Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) Federacije BiH Davor Pehar.

12:30 Vlada Republike Srpske donijela je danas privremenu odluku kojom se i zvanično do 30. juna odgađa plaćanje poreskih obaveza, poreza na dobit i dr. koje su privrednici bili dužni platiti do 31. marta. Također, odlaže se i uplata poreza na dohodak.

12:26 Taj problem što se tiče broja otpuštenih jopš nije tako velik, ali će biti. Do jučer je otpušteno 3.543, ja bih prije rekao da je smanjen broj uposlenih. To je bilo u martu, taj broj raste od polovine marta. Taj broj nije velik, možemo ga na biroima rada servisirati. kazao je danas Fadil Novalić, premijer FBiH odgovarajući na novinarska pitanja.

12:25 Postoje veliki izgledi da novi koronavirus postane sezonska bolest, rekao je vodeći američki znanstvenik istaknuvši da je hitno potrebno pronaći cjepivo i učinkovito liječenje.

12:04 EU ambasador u BiH Johann Sattler i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera danas će potpisati paket financijske pomoći u vrijednosti od 2 miliona eura za hitne medicinske potrebe Bosne i Hercegovine u odgovoru na COVID-19 

12:01 Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH je Rješenjem zabranila nadležnim tijelima na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući entitetske i kantonalne stožere civilne zaštite kao i drugim, koja djeluju u vanrednoj situaciji u vezi sa pandemijom korona virusa, da objavljuju osobne podatke o osobama koje su pozitivne na korona virus kao i osobama kojima su određene mjere izolacije i samoizolacije.

Agencija se isključivo protivi javnom objavljivanju osobnih podataka osoba koje su pozitivne na korona virus, te osoba kojima su izdate naredbe o izolaciji, a koje ne krše izdate naredbe i propisane mjere, jer se to ne može opravdati javnim interesom, saopćeno je iz Agencije.

11:43 Poslije najavljene pomoći EU u iznosu od 7 miliona eura stiže i norveška pomoć u iznosu od 10,5 miliona kruna, najavljena je i pomoć Azerbejdžana. Više čitajte OVDJE

11:39 Udruženja medicinskih sestara-tehničara iz Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i distrikta Brčko zajedno sa Projektom jačanja sestrinstva u Bosni i Hercegovini iskazuju zahvalnost i ističu značaj medicinskih sestara-tehničara u borbi protiv korona virusa, saopćeno je iz Univerzitetskog Kliničkog centra Republike Srpske. Više OVDJE

11:33 Vlada Federacije BiH podržala je inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Svjetske banke budu osigurana sredstva za finansiranje hitne podrške kao odgovor na COVID-19 u Bosni i Hercegovini, u iznosu do 20 miliona dolara. Konačna raspodjela ovih sredstava između entiteta bit će utvrđena prije ili tokom pregovora

11:23 Švedska je zabilježila nagli rast broja smrtnih slučajeva koji bi mogao promijeniti prilično opušten stav te skandinavske zemlje da drži otvorenim škole, restorane i barove, pa čak i da ohrabruje ljude da izlaze vani i uživaju u proljetnom suncu.

11:17 U Iranu je broj umrlih od posljedica zaraze korona virusom povećan na 2.234, a broj zaraženih na 29.406.

10:57 Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH objavili su podatke o epidemiološkom stanju u četvrtak do 10 sati. Navodi se da su do sada u Federaciji BiH potvrđena 62 slučaja zaraze korona virusom, te da su tri osobe preminule. Ističe se da je u FBiH obavljeno 520 testova na korona virus. Više čitajte OVDJE.

10:54 U Crnoj Gori je korona virus potvrđen kod još 14 osoba, tako da je ukupno zaraženo 67, a saopšteno je i da građani u Tuzima, gde je cijela opština karantin, poštuju tu vladinu odluku.

10:52 Na području grada Banja Luka uspostavlja se karantin na tri nove lokacije, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić

10:47 Načelnica Odjela za infektivne bolesti u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću Enisa Šabotić potvrdila je da su u izolatoriju trenutno hospitalizirana dva pacijenta pozitivna na koronavirus.

10:39 Penzionisani brigadni general Armije RBiH Jovan Divjak za N1 je govorio kako provodi vrijeme u kući dok traje zabrana kretanja.

10:26 Komandantica Federalnog štaba civilne zaštite i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević oglasila se nakon imenovanja novog Federalnog štaba civilne zaštite i obrazloženja da prethodni saziv nije odgovorio na zadatke kao što je nabava medicinske opreme.

10:21 Nedopustivo je da se krše prava radnika i da oni budu otpuštani u situaciji koja je uzrokovana širenjem pandemije korona virusa i stoga je na Vladi Federacije BiH da hitno prilagodi Zakon o radu FBiH aktuelnoj situaciji ili donese novi u vanrednim okolnostima, poručila je Alma Kratina, predsjednica Kluba poslanika DF-a i članica Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

10:03 Širenjem novog tipa korona virusa u mnogim dijelovima svijeta, ljudi ostaju u karantini u domovima, ali eksperti upozoravaju kako smanjena fizička aktivnost i loše prehrambene navike izazivaju rizik po zdravlje.

09:42 – Države koje su uvele mjere ograničenog kretanja svojim građanima kako bi spriječile širenje epidemije moraju da iskoriste to vrijeme da pronađu i napadnu virus, saopštili su iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

09:41 – Dva policajca zaražena su koronavirusom, a 90 djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske su pod mjerama samoizolacije, izvijestio je u četvrtak glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

“Dva zaražena policajca su bila pod mjerama samoizolacije. Oni su ranije bili testirani te su bili negativni na koronavirus, ali drugo testiranje je pokazalo da su ipak zaraženi”, pojasnio je Milina na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

09:38 – Policijskoj stanici Derventa, 24. 03. 2020. godine, obratio se opštinski inspektor iz Dervente, koji je prijavio da ga je osoba inicijala S. M. iz Dervente nazvala telefonom te uputila prijeteće riječi, iz razloga što je izdalo prekršajni nalog članovima njegove porodice, jer se prilikom kontrole nisu nalazili na adresi na kojoj su prijavili boravak za vrijeme kućne izolacije.

09:20 – Jadranka Kolenović Đapo, profesorica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, za Novi dan je govorila o socijalnoj psihologiji i o tome kako iz naučne perspektive možemo objasniti trenutnu situaciju u kojoj se nalazi naša država povodom korona virusa.

Kazala je da u kriznim situacijama ljudi posmatraju ponašanje većine ljudi, da drugi bolje znaju kako se nositi s nekom situacijom.

“Iz domena socijalne psihologije, ono što je važno je donošenje odluka. Mi govorimo o svim ovim restrikcijama, mjerama preventivnim koje su uvedene s ciljem da se rastereti zdravstveni sistem, da što prije izađemo iz korona priče i vratimo se našoj svakodnevnici. Da pokažemo da smo solidarni, empatični, odgovorni i da se civilizirano ponašamo. A što se tiče donošenja odluka, ono što građani trebaju, a to je područje socijalne psiholoije, jeste da naglasimo da trenutačno kod građana se javlja jedan osjećaj nesigurnosti zbog toga što nemamo kontrolu nad onim što se dešava u našoj zemlji”, kazala je. Vijest čitajte na OVOM LINKU.

09:16 – Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins iz Baltimorea, objavljenim u četvrtak ujutru, u Sjedinjenim Američkim Državama broj preminulih od posljedica zaraze korona virusom prešao je 1.000.

Posljednji izvještaj govori da je u SAD-u umrlo 1.050 osoba, dok je potvrđeno 69.194 slučajeva oboljenja COVID-19, po čemu je ta zemlja sada treća u svijetu, iza Kine (81.727) i Italije (74.386).

09:12 – Rezultati testiranja na koronavirus za porodilju i novorođenče, koji su bili smješteni u bolničkom karantinu u Bijeljini, su negativni – potvrđeno je iz te zdravstvene ustanove.

09:05 – Oštra reakcija HNS-a nakon smjene Kriznog štaba Federacije BiH, čitajte OVDJE.

08:53 – Tokom noći potvrđen je još jedan slučaj osobe pozitivne na COVID-19, a riječ je o pacijentu iz sarajevskog naselja Ilidža, potvrdila je za N1 direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

To je ukupno deveti potvrđeni slučaj na području Kantona Sarajevo.

08:55 – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić potvrdio je danas sedam novih slučajeva korona virusa u ovom bh. entitetu, te sada broj zaraženih u RS sada iznosi 121.

U karantinskom smještaju u Gradiški je od juče od 7 sati do danas do 7 sati primljeno 49 osoba, 21 iz Federacije, 28 iz RS i svi oni koji budu imali negativan nalaz na korona virus uputit će se dalje prema lokalnim zajednicama. One osobe kod kojih se utvrdi da su pozitivne bit će upućene u karantinske smještaje gdje se nalaze pozitivne osobe“, istakao je Šeranić na pres-konferenciji. Ostatak vijesti na OVOM LINKU.

08:35 – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić potvrdio je danas nove slučajeve virusa korona u ovom bh. entitetu.

U posljednja 24 sata testirano je 75 osoba, a korona virus potvrđen je kod sedam osoba, potvrdio je ministar Šeranić. Detalji OVDJE.

08:31 – U toku noći preminula su još dva pacijenta kod kojih je bio potvrđen COVID-19, saopštilo je Ministarstvo zdravljaSrbije na sajtu covid19.rs. Ukupno je preminulo šest osoba od korona virusa u Srbiji.

Kako je saopšteno, u pitanju je K. S. (80) koji je bio hospitalizovan u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

08:17 – Tokom protekla 24 sata policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo izdali su 51 prekršajni nalog zbog kršenja zabrane kretanja između 18-05 sati, saopćeno je iz MUP-a KS.

08:08 – Broj zaraženih virusom korona u NJemačkoj porastao je na 36.508, dok je 108 osoba preminulo, saopšteno je danas iz Instituta “Robert Koh”.

Broj zaraženih porastao je za 4.995 u odnosu na prethodni dan.

08:00 – U izvanrednoj brzoj proceduri slovački je parlament u srijedu odobrio izmjenu zakona kojom se državi omogućuje pristup zaštićenim podacima o mobilnim telefonima građana tijekom pandemije koronavirusa.

Sa 91 glasom za i 43 protiv, doneseni amandman će državnim zdravstvenim vlastima omogućiti upotrebu podataka o lokaciji mobilnih telefona za praćenje kretanja i sastanaka osoba zaraženih koronavirusom.

07:40 – Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija potvrdio je Srni da je za danas predviđena telefonska sjednica VSTS-a na kojoj će biti razmatrana urgentna pitanja značajna za pravosudne institucije i građane u Bosne i Hercegovine, među kojima je pitanje rokova u različitim postupcima pred pravosudnim organima.

“Jedno od tih pitanja je usvajanje inicijative za donošenje uredbe sa zakonskom snagom kojom će biti riješeno pitanje rokova u različitim postupcima pred pravosudnim organima, počevši od rokova za podnošenje tužbi i drugih prijedloga do rokova za ulaganje redovnih i vanrednih pravnih sredstava”, rekao je Tegeltija.

07:30 – Iz crkava širom Francuske – od veleljepnih gotičkih katedrala, do skromnih seoskih kapela, u srijedu uveče se čula zvonjava u istovremenoj, opštoj molitvi za umrle i za one koji pomažu u liječenju oboljelih tokom pandemije koronavirusa. I sa minareta posebno osvijetljene Velike džamije u Lyonu pročitana je molitva za bolničko osoblje i zaposlene svih javnih službi.

07:26 – Ljudi gomilaju i zalihe marihuane u SAD. Vijest donosimo na OVOM LINKU.

07:11 – Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić u razgovoru za RTL kazao je što bi moglo pomoći u borbi protiv koronavirusa.

“Testirajte, testirajte i testirajte… Što više testiranja imamo, više znamo o bolesti, imamo bolje predviđanje onoga što se događa u široj populaciji. Što se događa u Hrvatskoj, zašto Stožer poziva da se testira po njihovim pravilima, ne znam, ali apelirao bih da se testira što više. Na taj način bi se pomoglo i Stožeru, da dobije više potrebnih informacija”, naglašava Đikić.

07:06 – Broj novih zaraženih koronavirusom u Italiji je u padu četvrti dan zaredom, što ukazuje na stabilizaciju krivulje epidemije.

Razmjeri epidemije u Italiji su najgori u svijetu. Sada je ondje aktivno 57,5 tisuća slučajeva.

06:56 – Kina nije zabilježila nove lokalne slučajeve infekcije koronavirusom, a porastao je broj uvezenih iz inozemstva. Fetalje donosimo OVDJE.

06:54 – Pandemija koronavirusa prijeti cijelom čovječanstvu, upozorio je u srijedu glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, javlja agencija AFP uz podatak da je u svijetu više od 450.000 zaraženih.

“Cjelokupno čovječanstvo mora odgovoriti. Akcija i solidarnost na globalnoj razini ključne su”, utvrdio je Guterres.

06:51 – Ko su novi članovi Federalnog štaba Civilne zaštite, čitajte OVDJE.

06:44 – U nekoliko gradova Sjeverne Makedonije Povardarska eparhija Makedonske pravoslavne crkve održala je litiju za prestanak pandemije koronavirusa.

Kako je preneo portal “Sakam da kažam”, po ulicama Velesa, Negotina, Kavadaraca i Đevđelije sveštenici su sa kamiona svetom vodom prskali ulice, a sa razglasa je puštana crkvena muzika.

06:36 – Potvrđen je tokom noći i sedmi slučaj zaraze korona virusom u Zapadnohercegovačkom kantonu, a riječ je o muškarcu iz Gruda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad